En ligatur er et eller flere bogstaver eller andre skrifttegn, der slåes sammen til en helhed. F.eks. er w en sammenkædning af to v’er, &-tegnet en sammenkædning af bogstaverne e og t (“et” er et latinsk ord og betyder “og”). Ofte bliver der dannet ligaturer ud af uheldige sammenfald af bogstavers former, f.eks. f og i. Læs evt. mere om ligaturer her på Wikipedia.
I logotypes opstår ofte ligaturer når der kæles ved detaljen. I navnet Guldkjær har d og k fået lov at dele nedstregen. Og i Allude (designet af Bibliotheque) er U og D samlet til en ligatur.
Ligaturer og monogrammer er i nær slægtsskab og det ældste monogram er Kristusmonogrammet PX.
Et logo med karrakter som et mærke, kan være af mere illustrativ karrakter, men kan også stadig tage udgangspunkt i typografien, og vil ofte være et enkelt eller flere bogstaver som er karakteristisk for navnet. Jeg har selv tegnet logoet for Tonsberg Tekst, hvor de to T’er i forkortelsen er slået sammen til et stilmæssigt, kontrastfuldt møde – en ligatur med en historie.
Et bud på særdeles konstruktive ligaturer er resultatet af The Hinglish project. Forsøget gik ud på at gøre Devanagri (skriftsproget for Hindi) mere tilgængeligt for engelsksprogede. Resultatet er blevet et mærkværdigt og meget interessant alfabet med ligaturer dannet af to meget forskellige skriftsprog. Herunder er ideen, det fulde alfaberet samt et bud på en sætning visualiseret. En helt igennem genial idé der både gør gavn og er visuel interessant. Læs evt. mere om projektet her, hvor man også kan downloade fonten.