Layout-programmets statiske og som udgangspunkt vinkelrette grids, copy/paste-funktioner, m.m., kan nemt blive en sovepude i layoutprocessen.

For at bryde monotonien bør man som layouter først og fremmest gør rig brug af form-, størrelses-, mængde- og placeringskontrast. Variation skaber liv!

Et andet fantastisk redskab er at de-komponere. Hermed tager man udgangspunkt i de informationer layoutets elementer indeholder … en metode der åbner mange muligheder for at skabe mere levende, vedkommende og ikke mindst unikke layouts.

At komponere betyder “at sammensætte”, at layoute, og ordet de-komponere betyder “at adskille”. I layoutsammenhæng vil det sige, at detaljer i et billede eller en tekst skal betragtes abstrakt, så linjer og former kommer i fokus, i stedet for hvad det konkret forestiller. Et eksempel er denne Bodum-kande , som enkelt fortalt består af et spinkelt rektangel på højkant, en kraftig halvcirkel på siden og en prik øverst på en tynd stang!

Christina Bruun Olsson dekomponere

 

Metoden gør layoutet unikt fra gang til gang, idet elementerne og deres informationer erstattes med nye, som skaber nye konsekvenser i nye layouts. Metoden kan gøre layoutprocessen mere legende og undersøgende men er i særdeleshed også uundværlig til at “stramme” op.

Stramheden viste sig gavnlig i udarbejdelsen af julekortet herunder tv, hvor sætningerne “god jul” på seks forskellige sprog pludselig åbnede muligheden for at danne en vinkel på skriftbilledet lig stjernen. Typograferingen på avisopslaget, her i midten, forholder sig ligeledes til elementer i fotoets motiv. Og man kan oven i købet bruge metoden i ønsket om at skabe fokus på et bestemt område eller element, som det er brugt konstruktivt i H&M-annoncen, hvor prisen er skrevet med meget lille tekst over Bridget Fondas bagdel (området har jeg markeret med en rød ring).

Dekomponere

 

Forsiden på nedenstående kunstkatalog består af 4 dele som alle er hægtet sammen. Mest interessant er underskrift-M’et i Mogens som har samme vinkel som en linje i fotoets motiv, og derfor er placeret så de ligger i forlængelse af hinanden. Desuden holder de to andre tekst-linjer også hhv. for- og bagkant med en linje i motivet og billedrammens højre side.

Christina Bruun Olsson dekomponere layout

 

I de fire nævnte eksempler har dekomponerings-metoden været gavnlig i layoutsituationen hvor man allerede havde en mængde elementer der skulle komponeres til et layout.

I de efterfølgende eksempler er er foto og dermed layoutet naturligvis konstrueret efter metoden som danner baggrund for idégrundlaget:

Dekomponerings-metoden er et gennemgående tema i et Ole Lynggaard-smykkekataloget herunder, designet af Michael Chang, hvor et smykke og et billede af en kvinde “hægtes” sammen af en ens linje. Denne bølgede linje, der går igen fra smykke til kraven på swearter, er tegnet op med rødt th. for opslaget.

Dekomponere layout

 

Aveny-T , designet af A2 Graphic, var også meget konsekvente i at konstruere linjer i deres fotooptagelser, så de matchede det skrå T i logoet. En slags skjult signatur.

Dekomponere layout

 

Apollo kører i denne tid en kampagne hvor konceptet netop er bygget op disse møder, forskellige kontrastfulde billeder imellem, som herunder med en hængekøjen der rammer sugerøret i glasset.

Dette, layoutets eget regelsæt, kan blive en hel besættelse … at få informationerne kædet sammen så de enkelte elementer i layoutet bliver uundværlige for hinanden. Frimærkeserien her, af Kühnel Design, er et flot eksempel på dette puslespil, hvor en spinkel stregtegning forbinder et foto og en radering.

Dekomponere layout

 

At dekomponere materialet er en tilgang til layoutet som i begyndelsen kan kræve lidt tid og overskud og ikke mindst mod. Men er man først tunet ind på tankegangen vil den med sikkerhed blive styrende for alle layoutprocesser fremover – på alle niveauer fra detaljen til det overordnede layout; mellem tekst og bogstaver; billeder imellem og mellem billeder og tekster. Balletdanserne herunder er små øvelser som gik ud på at få linjerne i et stykke afrevet plakat hægtet sammen med balletdansernes bevægelser.

Christina Bruun Olsson dekomponere illustration

 

Og det er vigtigt at øve sig … ikke mindst for at se, hvor elementer IKKE skal danne forbindelse. Herunder et skønt eksempel på et møde mellem to billeder på en blog med tekst imellem, som på ingen måde er tænkt i sammenhæng 🙂

Dekomponere layout

 

Jeg har gennem mange år holdt foredrag om og undervist i forskellige layout-metoder, bla. dekomponering. Læs evt. mere her.

Follow my blog with Bloglovin

5 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.