Som start på det nye år vil jeg blot venligst minde alle om den korrekte brug af to meget populære tegnsætningstegn. Det drejer sig om længden på tankestregen og placeringen af udeladelsessymbolet. Korrekt brug af netop disse tegn er meget vigtig, set med grafiske briller, da de ofte bliver brugt i overskrifter, hvor det er ekstra vigtigt, at skriftbilledet ser korrekt ud.
Tankestregen har bla. sin plads i en sætning, hvor der er brug for en lille kunstpause. Den er længere end bindestregen og kaldes på engelsk en “en-dash”, da den har en bredde som den pågældende typografis n. Her et eksempel på forkert brug:
Udeladelsessymbolet (også kaldet udeladelsesprikker) kan man placere, hvor man ønsker at udelade noget i en tekst. Her er det vigtigt at placere dem korrekt. Hvis prikkerne erstatter bogstaver i et ord, skal tegnet placeres i umiddelbar forlængelse af ordets første bogstaver, som i dette eksempel: “Det er sk… uretfærdigt”. Hvis de derimod erstatter hele ordet, skal der være et mellemrum før og efter tegnet, som der er før og efter et ord: “Det er … uretfærdigt”. Her et eksempel på forkert brug:
Her kan du læse meget, meget mere detaljeret om disse to populære tegn, er her link til Wikipedia:
http://da.wikipedia.org/wiki/Tankestreg
http://da.wikipedia.org/wiki/Udeladelsesprikker
Kære Christina. Tak for at få sat disse ting på plads. Jeg har set manglende mellemrum foran udeladelsesprikker så mange gange og så konsekvent at jeg troede det var mig der var uden for det “korrekte”/”gængse” når jeg insisterede på netop det rationale du beskriver ovenfor.
Jeg kan kun sige i lige måde, Martin. Dejligt at finde en forbundsfælle inden for denne lille typografiske niche-disciplin 🙂