Bliver man en god journalist, fordi man har en printer, der kan kopiere dagens avis? Eller en god forfatter fordi man kan kopiere den bog, som man har liggende på sengebordet? Nej, en printer – 2D som 3D – gør ingen journalist, forfatter og ej heller en designer eller ingeniør, som det spås på forsiden af Politiken, d. 19. maj 2013, citeret af den 26-årige erhvervsøkonomi- og filosofi-studerende Matias Søndergaard. Nej, en printer er stadigvæk blot en maskine til dubletter og masseproduktion, den kan ikke skabe og udtænke nye ideer. 

Politiken

Ærlig talt Politiken … Designfaget og dets fremtid er et spændende emne, men artiklen her handler om en 3D-printer som Matias Søndergaard har købt, for at lære dens muligheder bedre at kende. Og det er da en fantastisk maskine, der kan være både ingeniører og designere til stor hjælp, da det gør det lettere at lave prototyper af en idé. MEN at han til slut i artiklen, i ren og skær begejstring, kommer til at sige “I fremtiden kan vi alle sammen blive til designere og ingeniører” bør ikke fremhæves som her, det er useriøst.

Tager man æren for ideen bag et kopieret produkt, er det jo blot ren og skær tyveri af den gode idé. Og det er ulovligt.

5 Comments

  • Du rammer helt plet, Christina: “Nej, en printer er stadigvæk blot en maskine til dubletter og masseproduktion, den kan ikke skabe og udtænke nye ideer.” Lad os håbe at den unge studerende OG Politiken bliver klogere en dag…

  • Tak for din kommentar, Christel. Nej, teknologien har heldigvis endnu ikke indhentet os på den vigtigste ingrediens; tankevirksomhed.

  • Desuden tror jeg, at man ved brug af egen 3D-printer risikerer at forhaste sig i udviklingsprocessen.
    Jo naturligvis vil man ofte bruge den til at teste former og teorier af, men man vil samtidigt og ubevidst også slutte for tidlige konklusioner, og forelske sig i den førstudprintede model. Man skal passe på ikke at tro, at man med det samme er designskaber, for design er netop en proces der har været lang og gennemarbejdet, hvor adskillige forskellige faktorer har spillet ind. Dette sker naturligvis også med hjælp fra prototyper, men man skal huske udtrykket; Kill your Darlings. Godt indlæg!

  • Tak for din kommentar, Simon.

    Jeg er ikke selv produktdesigner, og kan jeg ikke udtale mig om, hvordan en 3D-printer kan byde positivt eller uhensigtsmæssigt ind i en designprocess. Jeg vil ikke selv undvære min printer (2D) da den er uundværlig til brug for bla tjek af størrelser og arbejde med typografi.

    Men printeren er dog stadig et redskab og kan ikke gøre nogen til hverken designere eller ingeniører, så meget er sikkert!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.