Forleden havde jeg et møde ved Enghave Plads på Vesterbro i København og besluttede mig for at stå af på Dybbelsbro St., gå ned af Dybbølsgade, rundt om Enghave Plads, og på hjemturen op af Enghavevej med afslutning på turen ved den nye Carlsberg Station.
Allerede få meter nede af Dybbølsgade måtte jeg stoppe op ved synet af fem smukt håndmalede ord, centralt placeret over/under hinanden på muren tv for indgangen til gadens VVS-butik. En herlig hilsen fra en svunden tid, der ifgl VVS-manden dukkede op for nylig, da grundejerforeningen havde arbejdsdag og renoverede facaden. Hans eget skilt, som indtil da havde hængt over ordet Strømper, har måtte vige pladen for at bevare denne fine, patinerede skat.
Jeg går videre og allerede ved næste sidevej dukker det håndmalede skilt herunder th op. I modsætning til det førstnævnte eksemplar, er dette malet op, så det er svært at vurdere, om det er oprindeligt eller blot inspireret af et sådan – men det får under alle omstændigheder smilet frem med teksten “Indkørsel med Hestekøretøj forbydes”.
Der er imidlertid meget i det københavnske gadebillede, der kan få smilet frem, hvis man er opmærksom på det. En af mine absolut yndlings-streetartkunstnere er ZUSA, som er rigt repræsenteret på Nørrebro, men som heldigvis også dukker op i andre områder både i og udenfor København, smilede til mig fra Flensborggade:
Det meste af Enghave Plads er i skrivende stund hegnet ind pga Metro-byggeri, en tung og lang byggeproces, som af gode grunde er en besværlig nabo for mange københavnere i disse år. Heldigvis er de mange og høje, grønne hegn i København brugt aldeles konstruktivt via Metrobyggeriets Byens Hegn hvilket faktisk har gjort Enghave Plads til et stort, inspirerende og udskiftende galleri for mange spændende og forskelligeartede kunstprojekter.
Et af de projekter der hang, netop da jeg kom forbi forleden, var tilfældigvis en af mine yndlingsinstagrammere, Henrik Kirkeby Ajspur, som ligesom mig selv er fascineret af tabte sedler (breve, indkøbssedler, noter, osv). Ved denne fine samling på hegnet her, skriver han bla; “Jeg rammes af spænding og en pirrende nysgerrighed, når jeg spotter en sammenkrøllet seddel på gaden eller i et supermarked. Hvad står der på den? Hvilken situation har sedlen været knyttet til? Hvad skulle informationerne bruges til?” Besøg ham på hans facebookprofil eller søg #byenssedler
Jeg kender det SÅ godt – samler dem også gerne op blot for at få dette lille vindues-snage-kick – og føler mig derfor også mere end heldig, da der et par skridt længere fremme ligger en flot saftig-grøn post-it foldet sammen og oven i købet med et lille tegnet flag … tillykke Benji, hvem du end er 😀
Ved skaterbanen hænger 10-15 store perleplader direkte på hegnet. De er vanvittig flotte men den lidt sporadiske, tilfældige ophængning får det til at ligne et projekt, der er opstået tilfældigt uden for Byens Hegns administrations-regi. Måske har der været flere, som blot er pillet ned af lidt for begejstrede langfingre? Måske har perleundergrundsverdenen besluttet sig for at indtage dette hjørne een efter een? Måske er det et streetartprojekt på den nærmeste skole der har besluttet sig for at udstille deres fine løsninger ude i gadebilledet?
Og apropos gensidig inspiration, så er der fine garn/stof-bogstavs-eksempler på hhv. Byens Hegn og lige overfor på lågen ind til skolen:
Skiltningen ved pladsens apotek er også værd at stoppe op og studse lidt over. Dels den meget alternative løsning for at få slange-a’erne til at stå vinkelret ud fra bygningens hjørner, og den kække løsning for at bogstaverne tilpasset nedløbsrøret. Dels at apoteket endnu ikke har fået udskiftet skiltningen til den flotte visuelle identitet med typografien Pharma, som Kontrapunkt designede tilbage i 2007. Det må være een af de absolut sidste forretninger der mangler udskiftning … og NÅR de gør det, vil jeg meget, meget gerne have de fine spinkle APOTEK-bogstaver 🙂
Tilbage til toget turen går og her støder jeg på en anden fantastisk kreativ løsning hos den lokale frisør der virkelig udnytter pladsen optimalt med både billede og udluftning 😉
På Carlsberg Station, som jo stadigvæk er skinnende ny, møder jeg denne lille trold, en skøn, skøn tegnet sag på max 10 cm, sirligt klippet ud og klæbet op på betonen. Dens sure udtryk blev simpelthen så komisk fordi dens fod, der ikke var klæbet godt nok fast, vippede let i vinden, og jeg nåede liiiige at fotografere den inden toget kørte til perron.