Et af kunstens fornemmeste formål er at spejle samfundet med skæve vinkler. At fremhæve, formidle, kritisere … alt efter emne eller kunstner kan det gribes an ironisk og sarkastisk, øjenåbnende, overraskende, humoristisk, stolt, voldsomt, æstetisk … Skriftligt, autiotivt, visuelt. Og inden for hver kunstart er der igen forskellige greb, metoder, medier, osv. Mulighederne er uendelige og løsningerne mangfoldige.
Den verdensomspændende Coronaepidemi har selvfølgelig været et særdeles nærliggende og ikke mindst meget nødvendigt emne at vende på kunstnerisk vis. Det er vigtig i nutiden, da den bla. kan hjælpe med at udtrykke nære følelser som f.eks. frustration, angst og afmagt, afsavn og ensomhed samt de større i forbindelse med f.eks. politiske og miljømæssige spørgsmål. Men også i fremtiden vil den kunst, der er lavet i tiden under Corona, være en vigtig brik i fortællingen om livet i 2020-21, ligesom tidligere tiders kunst er det på museerne i dag, som Politiken skriver om her.
Efter den første udmelding om lockdown i Danmark, blev især toiletpapir et yndet motiv i kunstverdenen – et ironisk symbol på befolkningens ofte egoistiske og paniske tilgang til egen “overlevelse”. Og så var det, at ordet ”samfundssind” kom på alles læber …
Men udover som toiletpapir, skulle det vise sig, at Coronaen kunne visualiseres på mange forskellige måder; fra selve virusset med de karakteristiske og meget illustrative kronelignende dutter, mundbind, heftige kys og krammere, til sygeplejepersonale, et erhverv som i mange kunstneriske udgaver verden over bliver sammenlignet med actionhelte, bla. af disse to streetart-kunstnere; Fake og Banksy:
Vi har netop været igennem en julemåned i Coronaens tegn, og de sociale medier flød over af kreativ julepynt med nisser, brunkagemænd påført mundbind eller engle med turkise mundbindsvinger. Selv Søren Brostrøm fandt jeg hænge og pynte på et juletræ.
Internettet bugner af fantastiske eksempler på Corona-kunst fra hele verden – fra den glade amatør til professionelt udførte værker – fra hurtigt sprayede beskeder på mure til retoucherede computer-parafraser over Mona Lisa. Ved at søge på f.eks. #coronaart på Instagram, er der i skrivende stund 109.307 opslag. En del opslag er initiativer, som udelukkende har med Corona at gøre, fordi de er skabt som kreativ aktivitet i den meget ekstratid, som mange pludselig har fået til rådighed. Der er bla. mange der bruger tiden på at sy mundbind, og ønsker man sig et mundbind med Vincent van Gogh’s solsikker eller andet klassisk kunst som print (apropos kunst!) er det ikke mange klik væk.
Mundbind kan også skaffes som skulptur støbt i bronze eller i diverse diamantbesatte versioner, for de få der ikke blot savner at bruge penge, men også har masser af dem. Men kunst er ikke nødvendigvis karakteriseret ved at være dyrt og mange kunstnere tager udgangspunkt i de uhyggelig mange engangsmundbind, der ligger som affald overalt og er en enorm klimamæssig udfordring. Et eksempel herpå er kunstneren Bodil Fosgaard som laver midlertidige installationer med brugte mundbind i byrummet, for at sætte fokus på miljøproblemet, som dette Lorry-indslag fortæller om:
Også miljøaktivistiske kunstner Lise Vestergaard har med sit billede ”Dear Greta” givet sin mening tydeligt til kende:
”Wearing a mask may safe lives – choosing nature may save humanity”:
Kunstneren Betina Miemietz har både lavet forskellige grafiske tryk af konkrete engangsmundbind og med en helt særlig garn-teknik; tufting, skrevet teksten ”Fuck Corona”:
Og netop den typografiske tilgang har også kunstneren Bjørn Agertved brugt, han har brugt engangsmundbindene til at skrive sit budskab: ”With crisis we reflect”. Det siges nemlig, at det er i krisetider, at nye ideer opstår, en tese der er talrige eksempler på gennem historien. Her et billede fra hans Instagramprofil:
Jeg selv har også været meget fascineret af disse engangsmundbind, hvad både konstruktion og farve angår, men selvfølgelig ikke mindst deres rolle ifh til mig selv og den verden jeg lever i, hvilket jeg har skrevet mere om her.
Herunder et par links til flere streetart-værker rundt omkring i verden: https://www.amsterdamstreetart.com/the-corona-virus-keeps-us-busy-us-and-the-rest-of-the-world/
https://www.amsterdamstreetart.com/tell-us-everything-that-happens-in-the-world-fuss-and-misery/
https://www.theartnewspaper.com/news/coronavirus-impact-on-china-s-art-world-now-eclipses-sars
Og her er lidt flere herligheder:
https://magazine.artland.com/coronavirus-street-art-how-the-pandemic-is-changing-our-cities/