For et par måneder siden var jeg til et Ladies Drawing Night-arrangement, hvis tema netop denne aften var “Catwalk”. Materialevalg var helt frit, og der kom mange skønne og meget forskellige bud på visualisering af catwalk aftenen igennem. Da jeg kom halsende 30 min. for sent efter en kalenderfyldt dag, havde jeg intet andet med i tasken end et dame/bolig-magasin, samlet op i toget. Jeg lånte en limstift og en saks samt lidt hvidt kopipapir, og mit dogme blev at lave collager udelukkende ud fra dette ene magasin. Resultaterne fra bladet er herunder; temmelig pudsige kreationer med brug af køkkenting og stole, eet tema pr. model. – En tilgang til emnet catwalk, som jeg aldrig ville have tænkt på eller prøvet af, hvis ikke omstændighederne havde haft en finger med i spillet …
Ugen efter skulle jeg vikariere på et Design-hold for børn (ca. 4.-6. klasse), hvor jeg fik mulighed for at prøve metoden af. Kravet var stadig eet tema pr model, samt at der skulle være ansigt og enten ben eller arme, der proportionelt passer til hinanden størrelses- og placeringsmæssigt. Ved at bevare denne genkendelse til menneskekroppen, vil selv de mest surrealistiske beklædninger blive accepteret som mulige. Manden og kvinden herunder, med temaerne “ure” og “lampeskærme”, er vellykkede eksempler fra aftenen, bla. pga. deres enkelthed (det er en kunst i sig selv at stoppe i tide, når man laver collage) og de minder mig om de skønne teaterkostumer, som den berømte, tyske designskole Bauhaus eksperimenterede med:
Opmuntret af at børn i denne aldersgruppe kunne lave så vellykkede løsninger, gentog jeg succesen med mit eget valgfagshold i Design for 7., 8. og 9. klasse. Opgaven med samme, stramme dogmeregler blev stillet og løst under ikke så lidt undren fra de unge mennesker. Jeg er ikke sikker på, at de forstår kvaliteten af det, som de på få timer får skabt, ved blot at kombinere tøjmode med elementer fra helt andre miljøer. Nedenstående fire eksempler på nederdele dannet af hhv en vase, en parfume- og en soya-flaske samt en lampeskærm afspejler de helt nye formsprog og den materialemangfoldighed, der pludselig åbner sig i tøjregi som jo typisk tager afsæt i textiler:
Jeg er især målløs over effekten af modellens beklædningsdel fra hals til bryst, herunder tv., som ved brug af vaser som gennemgående tema, opnår et helt nyt formsprog og udtryk. Jeg har ganske enkelt aldrig set noget lignende … smukt eller praktisk er det måske ikke, men nyskabende er det og en sådan collage kan i den grad være springbræt til videreudvikling. Herunder th. har eleven eksperimenteret med størrelser og proportioner mellem model og parfumeflakoner.
Indlægget sluttes af med hhv. en gryde- og en frugt-kreation af høj kunstnerisk og håndværksmæssig kvalitet, som ikke behøver ord med på vejen … Hilsen fra den stolte lærer 🙂
Apropos crazy catwalk, se da også disse “bog-kreationer” af Viktor & Rolf: https://artpeople.net/2016/11/wearable-art-collection-of-viktorrolf/
Inspiration kan også hentes fra naturen, som Bianca Luini:
https://artpeople.net/2017/03/photos-shows-fashion-is-inspired-by-nature/