I skrivende stund viser over 230 designere og arkitekter deres kandidat-afgangsprojekter frem på Holmen (frem til d. 19.08.2018, hver dag kl. 11-18.). Det er som altid en meget stor oplevelse, som du ikke bør snyde dig selv for. De meget forskellige projekter i stil og udtryk, indhold og ikke mindst i eksekvering og formidling både inspirerer og forarger, og jeg kom som altid hele vejen rundt i mit følelsesregister.
Det er umuligt at rumme dette overflødighedshorn af en udstilling på een gang, hvilket jeg traditionen tro gør til en prøve på, hvilke projekter der kan trænge igennem mængden og få min opmærksomhed. Og jeg skal lige love for at eet bestemt projekt kunne få min fulde opmærksomhed – jeg var som tryllebundet. Projektet hedder Udsyn, en lysindstallation til børnekirurgisk klinik på Rigshospitalet, designet af Stinne Bo Tyrrestrup.
På KADKs hjemmeside beskriver hun projektet således (herinde ligger også en lille film om projektet):
“De seneste to år af mit kandidatstudie har jeg udviklet arbejdsmetoden ’Images of Light – Layers of Shadows’ med henblik på interiør og rum. Arbejdsmetoden udspringer af mit arbejde med papirsnit og består af flere lag af et translucent materiale, udskåret og lagt ovenpå hinanden med afstand mellem lagene og med LEDlys bagved. Arbejdsmetoden fremkalder karakteristiske skyggevirkninger mellem lagene og tilfører en tredimensionel effekt til motivet. Mit afgangsprojekt ’Udsyn’ er en stedspecifik dagslysinstallation til Børnekirurgisk Klinik på Rigshospitalet. Projektet er udviklet i samarbejde med Rigshospitalet og døgnrytmelys producenten Chroma Viso. Døgnrytmelys er en teknisk betegnelse for sundhedsfremmende lys, som varierer i temperatur og intensitet i løbet af døgnet svarende til det naturlige dagslys. Døgnrytmelys har vist sig at have en positiv effekt på faktorer som restitution, appetit, depression, stress og kognitive evner i behandlingssammenhænge. Udover at have en sundhedsfremmende effekt så tilfører døgnrytmelyset også et æstetisk og sanseligt element og er med til at give en kropslig fornemmelse af tid på hospitalet.
Projektet er udviklet i samarbejde med personalet og patienterne på klinikken.Motiverne i lysinstallationen er baseret på fotos modtaget fra patienter og pårørende på klinikken. Det er fotos af genstande fra personernes hjem, som har en særlig betydning for dem.
Dette ud fra et ønske om at bygge bro imellem hjem og hospital og fortælle små hverdagshistorier som afspejler livet for de mennesker, som færdes på klinikken.
Intentionen med ’Udsyn’ har været at give rummet karakter og identitet, at lave en stedsspecifik lysinstallation som i samspil med det sundhedsfremmende lys, kan virke sansestimulerende, adspredende og hjælpe med at aflede tankerne i ventetiden for patienter og pårørende på hospitalet. Motiv, farver, format, lysets farve og funktion samt materiale kan tilpasses brugernes behov og den specifikke sammenhæng som installationen skal indgå i. På den måde kan arbejdsmetoden ‘Images of Light – Layers of Shadows’ anvendes i mange forskellige kontekster, hvor man ønsker en unikaproduceret designløsning, der kombinerer belysning og et motivunivers til at skabe stemning, lys, afskærmning og adspredelse, der stimulerer sansning og tænkning.”
Jeg har tidligere skrevet indlægget Kunstprojekter på hospitaler ift en udstilling på KØS og jeg er meget fascineret af forbindelsen mellem kunst og helbred. Det glæder mig, at der er kommet fokus på dette emne, og det glæder mig at en ung kandidat er så fantastisk dygtig og dedikeret til sit designfag både håndværksmæssigt og teoretisk. Stort tillykke Stinne – ser frem til at følge dig fremadrettet 🙂
Hej Christina,
Syntes det her projekt er alt for fedt, elsker motivation og stilen det er lavet i. Jeg arbejder til dagligt med opsætning af hjemmeside, og kunne mega godt tænke mig at lave noget i denne stil på en hjemmeside. Så jeg kunne godt tænke mig at hører om du kan anbefale noget i samme stil, eller har en idé om hvor jeg kan finde noget inspiration.
Mvh Bob Laumann.
Hej Bob
Tak for din kommentar og herligt at du bliver inspireret 🙂
Jeg kommer umiddelbart i tanke om papirkunstneren Peter Callesen, som jeg før har nævnt her på bloggen:
http://www.christinabruunolsson.dk/2012/ovelse-gor-mester/
I kommentarerne til dette indlæg har jeg desuden linket til et par andre papirkunstnere.
Hvad der fascinerer mig meget i teknikken er effekten i det hvide papir, lyset og skyggerne og det er jo fællesnævneren for mange papirkunstnere. Spørgsmålet er om det kan overføres til web – det ved jeg ikke, men håber at du vil linke til løsninger når du finder/laver dem 🙂
Måske du også kan finde inspiration på Center for Papirkunst? Jeg har ikke selv været der endnu men det kan ikke vare længe før jeg skal forbi 🙂 https://centerforpapirkunst.dk
Bedste hilsner fra Christina