Designeren som kurator
Som designer ser jeg muligheder og sammenhænge i motiver, former, farver, strukturer og materialer … på tværs af situationer og medier. Underordnet, om jeg skal udarbejde en visuel identitet, et billedkoncept, en tryksag eller en udstilling, vil der foregår en visuel analyse af det forhåndenværende materiale.
En af mine helt store drømme er at få lov til at stå for kurateringen af f.eks. en historie- eller kunstudstilling med objekter af forskellig art og indhold, da jeg som museumsgæst ofte enten bobler over af ideer til, hvordan udstillingen kunne være sammensat eller bliver ovenud begejstret, når en udstilling har det “ekstra” både formidlingsmæssigt og visuelt, der gør, at den går lige i solar plexus, som bla. denne meget originale udstilling af Jens-Peter Brask på Villumsenmuseet for et par år siden. Og i skrivende stund (december) er det jo ønskerne tid 🙂
Gadens accessories
Jeg fik faktisk en enestående og sjov mulighed for at kuratere i dette år. I foråret kom jeg forbi den skønne vintage-butik Genskabt Vintage i hjertet af Vesterbro – et slaraffenland af farve- og mønsterrige textiler, sko, smykker, tasker, bælter, osv. Da jeg umiddelbart efter var ved at træde i en klat pink maling på fortorvet, blev jeg mindet om et par pink stilletter, der havde prydet butikkens udstillingsvindue, og ideen om at kuratere det mangfoldige tøj i Vesterbros gader var vækket til live. Butikken ejer, Rikke Nørager, var ikke overraskende helt frisk på denne idé, og gav mig 100% frie hænder til at prøve ideen af. Herunder er et udvalg af foto fra processen, hvor Rikke flittigt assisterer og passer godt på beklædningsskattene undervejs:
En turkis underkjole i florlet textil gjorde sig super godt i mødet med et af de karakteristiske, turkise Ping-Out-tennisborde, der bla. står på Sønder Boulevard. Dels i farven – selvfølgelig – men især pga. det kontrastfulde møde mellem det transparente, lette textil og det tunge, massive bord.
En række huller i en metalplade fik lov at møde en halskæde med metalliske perler og et guldpalliet-bælte viste sig at have nøjagtig samme bredde som hveranden bræt i denne låge, hvis blå maling var slidt godt af, så træfarven bliver synlig – og matchede guldet – igen en herlig kontrast mellem glimmer og patina.
En mangefarvet, prikket silkekjole matchede et mønster af kapsler støbt ned i fortorvet. Et skørt med røde polkaprikker i tyl matchede mønstret på en ituslået rød refleks. Den sorte sål på en rød laksko havde nøjagtig samme tykkelse som et P på et parkeringsskilt, og da vi kom forbi den nye metrostation på Enghave Plads fandt vi en rist, der bestod af metaldutter placeret i lige, lange rækker, nøjagtig som det fantastiske nittebælte, som vi havde medbragt. Fortorvsbelægning med bulet overflade, riste med forskellige mønstre, døre, vinduer, springvand, kantsten … byens gader og inventar viste sig at være et vidunderligt miljø at kuratere disse beklædningsgenstande i, og Rikke og jeg havde simpelthen en fest!
Jeg overvejede efterfølgende hvordan billederne kunne sammensættes på forskellig vis, bla. hvor linjer forbandt motiver på tværs af motiver (som de to eksempler på “par” herunder th.).
Ud over at jeg fik prøvet en idé af med et spændende resultat, viste det sig oven i købet, at billlederne kunne komme ud at hænge i en oplagt sammenhæng. Under modeugen skulle Johanne Kjærum, ejer af slowfashion-butikken Langsamt Store, lave en udstilling om bæredygtigt beklædningsdesign ved Carlsberg St. og i den forbindelse blev flg. motiver valgt ud til tre serier:
… og de hang så flot blandt det bæredygtige tøjdesign:
Dagens outfit
Jeg håber, at denne idé vil inspirere dig til se dig for i gadebilledet og måske finde form-, farve-, struktur-, mønster- eller materialependanter til dagens outfit 😉 Mon ikke at der et eller andet sted i byen er en lyserød flade med gule pletter, der kan “danne par” med tasken herover? – Det er jeg helt sikker på 😉