En vitaminindsprøjtning
Det er en person med en vis erfaring/position, som har samlet en række betragtninger, hvor nøgleordet er kontraster i grafiske løsninger. Der findes kontraster i alle forhold, mere eller mindre. Ja, vi kender jo Schades bevingede ord: Modsætninger mødes, og sød musik opstår. Og det passer i mere end en forstand på denne publikation. Bogens pointe er at skabe opmærksomhed omkring anvendelsen af relevante og bevidste kontraster samt sætte dem i system. Kapitlerne omfatter flg. overskrifter: Kontrast er variation, Formkontrast, Størrelseskontrast, Placeringskontrast, Rum, Tonekontrast, Stilkontrast, m.fl., og som en »gave« til læserne afsluttes hvert kapitel med en kort opsummering af indholdet samt en linjeret side med mulighed for læserens egne kommentarer/tilføjelser.
Forordet forsøger at definere kontraster og deres anvendelse. På en fin og anskuelig måde sammenlignes de grafiske virkemidler med musikkens. I en slags kvintcirkel sammensættes symfoniorkestrets instrumenter med visuelle effekter. Brødteksten er bratschen, logo er tubaen, foto er trompet og så fremdeles. Det er måske ikke helt holdbart objektivt set. Men som illustration til den senere fremstilling, hvor der peges på layoutets musikalske associationer, er det accepteret og giver en tydelig fornemmelse af eventuelle problemer eller kontrastmuligheder i en given tryksag. Hermed er der åbnet op for bogens mange indfaldsvinkler, der kan læses uafhængigt af hinanden.
Lad dig ikke snyde af bogens lidt for kontrastfattige omslag. Den bør anskaffes til enhver, der gerne vil sætte turbo på tilværelsens ulidelige tryksager eller i hvert fald gerne vil give designfaget lidt yderligere kontrastrig vitaminindsprøjtning. Bum – bum – BANG! – Bingo.
Af Gunnar Bay, Gymnasieskolen
fra Bogtrykkerne/Distriksbladene
Der er noget ved at orientere sig, om hvilke fagbøger efteråret tilbyder, for udover at finde en bog, der handler om ens særlige faglige interesse, så har vort fags bøger af naturlige årsager jo som regel også en grafisk udformning – en kvalitet, der giver læseren en ekstra glæde. De 2 bøger, jeg godt vil gøre dig opmærksom på her, opfylder begge – både at give en smuk/ spændende/ anderledes formoplevelse samtidig med, at de hver for sig har et fagligt indholdsniveau, der vil bringe læseren et godt stykke derudaf, i den faglige viden – ikke så ringe i vor tid, hvor kravene skærpes hver dag!
(efter anmeldelse af en anden bog) …
Og nu over til noget helt andet – en bog der først udkommer i slutningen af oktober/starten af november måned. Der er 2 grunde til, at du alligevel skal høre om den nu.
For det første, så får du ikke næste nummer af bladet før tæt på årets slutning, og for det andet så har jeg, grundet venlig imødekommenhed, fået muligheden for at »kigge over skulderen« lige før trykstart – så er du til en bog, der »kradser«, så glæd dig.
Grafisk designer Christina Bruun Olsson MDD, har med sin bog, der er på 200 sider i format 17 x 22 cm, lagt et indlæg frem i den debat, der gennem de sidste år har været holdt i et yderst neutralt niveau – debatten om hvordan de grafiske løsninger kan skille sig ud fra mængden af medietilbud og blive bemærket.
Forfatteren peger i bogen på, at den ensformige type layout, der kendetegner hovedparten af grafiske løsninger, som regel er for forudsigelige til at kunne skabe opmærksomhed hos de informationssøgende. Denne påpegen kan de fleste vel ikke være uenige i – vi slæber stadigvæk rundt på en uløst holdningstagen til »hvad man kan og ikke kan« i det grafiske formsprog, samtidig med at alle øvrige medieformer i eksperimenterende eksprestempo påkalder sig opmærksomhed.
Alt dette søger bogen »Kontraster« gennem både en velskrevet tekst, og en lang række eksempler, at skabe mod hos læseren, til at gå mod strømmen ved at indarbejde variationer, d.v.s. kontraster i sine opgaveløsninger.
Hvad mener du om chancen for at læse følgende kapitler: Kontrast er variation, Form-, Materiale-, Stil- og Placeringskontrast eller et af de mange andre områder, bogen tager op.
Kan du lide en udfordring til dine faglige vanetanker, og tror på, at man skal lære så længe man vil være med – så god fornøjelse!
Af Mogens Darhauge i medlemsbladet Bogtrykkerne/Distriksbladene fra Dansk Bogtrykker- og Presseforening
Fra BookInvention
Bogen Kontraster af Christina Bruun Olsson går til kamp mod kedeligheden i layoutet. Når vi forfalder til at bruge centrerede, lige store og jævnt fordelte elementer. Jeg har selv netop afsluttet layoutet af forlaget Clockwises første bog og har i den forbindelse forsøgt at følge Christina Bruun Olssons opfordring.
Kontraster er fyldt med gode råd. Både mht. layoutet, men også det rum produktet skal befinde sig i. Det er naturligvis selvindlysende at en plakat, der skal hænge i et rodet bymiljø ofte vil stå tydeligere frem, hvis den er enkelt designet. Men hvor tit tænker vi faktisk over det, når plakaten skal til tryk om en halv time? I det hele taget giver bogen masser af ideer til at skabe spændende layout, der tiltrækker sig opmærksomhed. I bogen arbejdes både med former på grafiske elementer, typografi, farver og materialer. En meget anbefalelsesværdig bog, hvis man ønsker at skabe lidt fornyelse i sit layout.
Anmeldelse fra læser/bruger på SAXO.com
“Det er en genial bog, hvis du er interesserede i grafisk design, både til trykmedier, men også interactive medier (websites). Kan anbefales til alle der er nye i den grafiske branche, men også til dem, der har været der i lang tid. Bogen er en fin inspirationsbog og opslagsbog, der kan læses på de fleste niveauer.”